Monday, November 26, 2012

JALUR GEILANG
                  

Permulaan asal Jalur Gemilang bermula apabila pada tahun 1949, dengan persetujuan Majlis Raja-Raja sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan untuk menimbang dan membuat perakuan berhubung dengan rekabentuk bendera bagi Persekutuan Tanah Melayu yang baru.
Untuk tujuan itu satu pertandingan bagi mereka bentuk bendera Persekutuan Tanah Melayu yang baru pada tahun 1949. Pertandingan peringkat kebangsaan ini dianjurkan oleh Majlis Perundangan Persekutuan dan disertai oleh 373 karyawan. Daripada sejumlah itu, tiga rekabentuk bendera baru bagi Persekutuan Tanah Melayu telah dipilih untuk ke peringkat akhir.
Rekabentuk pertama ialah lambang keris bersilang di tengah-tengah dengan dikelilingi oleh 11 bintang pecah lima. Rekabentuk kedua hampir serupa dengan rekabentuk pertama tetapi 11 bintang pecah lima itu disusun dalam dua bulatan mengelilingi keris bersilang itu. Rekabentuk ketiga ialah 11 jalur merah dan putih dengan bulan dan bintang berwarna kuning di bahagian tepi kiri.

JATA NEGARA MALAYSIA

Jata Negara Malaysia merupakan lambang rasmi Kerajaan Malaysia yang telah diperkenankan dan diwartakan oleh Raja-Raja Melayu pada 30 Mei 1952. Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri terkandung dalam Persekutuan Malaysia dan Kerajaan Persekutuan. Bintang dan anak bulan melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris menandakan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai dengan simbol pokok pinang melambangkan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan simbol pokok Melaka melambangkan Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri itu adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat pada masa tersebut.

Reka bentuk Jata Negara telah diusahakan oleh Jabatan Ukur dengan menggunakan enam warna. Empat jalur yang sama besarnya di bahagian tengah perisai, warna hitam dan putih ialah warna Negeri Pahang; merah dan kuning warna Negeri Selangor; hitam, putih dan kuning warna Negeri Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah menandakan negeri Sabah di sebelah kiri, Sarawak di sebelah kanan dan di tengahnya ialah Bunga Raya – Bunga Kebangsaan. Dua ekor harimau ditunjukkan sebagai penopang jata Negeri-Negeri Melayu Bersekutu itu di pakai dalam Lambang Malaysia. Cogan –Bersekutu Bertambah Mutu – ditulis dengan tulisan rumi di sebelah kiri dan tulisan jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan ialah warna Diraja Yang Maha Mulia Raja-Raja.


LAGU NEGARAKU

Negaraku,
Tanah tumpahnya darahku,
Rakyat hidup, bersatu dan maju,
Rahmat bahagia, Tuhan kurniakan,
Raja kita, Selamat bertakhta!
Rahmat bahagia, Tuhan kurniakan,
Raja kita, Selamat bertakhta!

No comments:

Post a Comment